Здорова посмішка – кожному!

Нещодавно Львівський обласний психоневрологічний диспансер, Львівський психоаналітичний інститут ментального здоров’я спільно з Стоматологічним центром Олесі Киричук та Благодійним фондом “Ініціативи для ментального здоров’я” започаткували благодійний проект “Здорова посмішка – кожному!”.

Лікарі-стоматологи Олеся Киричук та Путько Зоряна. Фото: Serjo Pozdnykov

Проект був створений для того, щоб уможливити доступ до стоматологічних послуг для однієї з найбільш незахищених верств населення – пацієнтів психіатричних закладів. Ідея його полягає в тому, щоб створити ще одну можливість для дестигматизації людей з психічними розладами та допомогти покращити їх фізичний та соціальний стан. Втручання проводить команда досвідчених фахівців з досвідом роботи понад 20 років. На сьогодні, один з учасників проекту вже пройшов перший хірургічний етап, який був проведений лікарем-стоматологом та хірургом центру, Путько Зоряною. 

Однією з авторок та нахненниць проекту є співачка та лікар-стоматолог Олеся Киричук. Олеся відома своєю творчою діяльністю, у 2006 році вона перемогла в сьомому сезоні телепроекту «Шанс», брала участь у другому сезоні співочого талант-шоу «Голос країни: Нова історія», активно записує власні пісні, створює шоу-програми у різних стилях, таких як ретро (кабаре), диско, опера та рок. Та попри все це Олеся не покидала своєї іншої професії – лікаря-стоматолога. З дитинства Олеся хотіла бути або стоматологом, або психіатром. Довго вибирала між співом та цими професіями. Проте, в підсумку вибір так і не довелося робити, адже Олесі вдалося поєднувати ці дві, здавалося б, непоєднувані справи. В день старту проекту ми поспілкувалися з Олесею та дізналися, чому вона вирішила бути співавтором саме такого благодійного проекту.

Фото: Serjo Pozdnykov

І: Чому ви вирішили таки стати стоматологом?

О: Бо стоматологія – це приватна медицина і стоматологи, завдяки цьому, є вільними людьми. В цій сфері ти не залежиш ні від кого, всього можна досягти самому. Зокрема у фінансовому плані, адже все відкрито, на відміну від нашої медичної системи, яка є складною для лікарів. В момент поступлення в університет стояв вибір між співом та стоматологією і це було складно для мене. Проте таки я вирішила вступати в Медінститут і паралельно, як хобі, співати. Заробляти почала одночасно і тим, і іншим.

Я завжди була налаштована мати свою клініку, адже маю своє бачення, свою філософію і хотілося її втілювати. 

І: Чому вирішили приймати участь в такій акції?

О: Хочеться дарувати людям добро, здоров’я. Особливо тим, хто є більш соціально незахищеним, кому складно адаптуватись та просто отримувати задоволення. Всі ми маємо труднощі в житті, проте для людини з психічним захворюванням ці труднощі стають особливо складними для вирішення. 

Усмішка – є дуже важливою формою презентації себе у світі. Коли людина посміхається і її усмішка здорова – її зовсім по-іншому сприймають інші люди. Існують навіть дослідження, що показують зв’язок між захворюваннями зубів та труднощами з кар’єрним ростом. 

З внутрішньої точки зору, захворювання зубів впливають також і на загальний стан здоров’я людини, здоров’я шлунку, легенів, навіть серця.

Тобто зуби є дуже важливою частиною нашого організму, яка впливає на наш стан в цілому. 

І: Тобто в організмі все пов’язано, так?

О: Саме так, тому я вважаю, що цей проект є дуже важливим і ми працюватимемо над тим, щоб покращити фізичне, психологічне та соціальне життя таких незахищених людей.

Фото: Serjo Pozdnykov

Своїми роздумами також поділилась Людмила Самсонова, співавтор проекту, Завідувач відділенням Львівського психоневрологічного диспансеру та одна із засновників Львівського психоаналітичного інституту ментального здоров’я.

ЛО: Ми раніше працювали над різними благодійними проектами разом з Львівським психоаналітичним інститутом ментального здоров’я, зокрема організовували концерти, виставки, фотопроекти тощо. Проте без Олесі ми б навіть уявити не могли собі такий проект, як цей. Раніше Олеся виступала на наших концертах у якості артиста, проте така співпраця для нас нова. Ініціатива цього проекту належить Олесі та Інституту, проте в перспективі ми сподіваємось, що інші стоматологічні клініки приєднаються до нього. 

Цей проект, зокрема, є дуже цінним, адже, як ми почули від Олесі, здоров’я зубів є дуже важливим, але для наших пацієнтів стоматологічні послуги – це є недосяжна розкіш. Важливо додати, що наші пацієнти часто втрачають здоров’я зубів також через препарати, які вони приймають. Одним з побічних ефектів цих препаратів є токсичність для зубів. 

Фото: Serjo Pozdnykov
Поділіться своєю знахідкою